26/10/2007

Zeebrugs Restaurant bij top Lemaire Gids.

Na heel wat discussies en juridisch touwtrekken presenteerde de Henry Lemaire Gids 2008 zich vrijdag als een 100% Belgische gids. Het is alleszins de eerste van de culinaire gidsen waarvan de editie 2008 het daglicht ziet. De Henry Lemaire Gids wil het de gastronomen makkelijker maken om net dat restaurant(je) te vinden dat ze zoeken, hetzij in de stad, langsheen een drukke of verlaten weg of op het platteland. In vergelijking met de vorige uitgaven, is de Gids 2008 geen “telefoonboek” meer maar blijft hij beperkt tot 732 adressen – de editie 2007 telde nog 1217 adressen. Maar liefst 237 restaurants werden voor de eerste keer opgenomen in de Henry Lemaire Gids. Restaurants die niet meer werden opgenomen zijn per definitie niet echt oninteressant of slecht, maar brengen volgens de uitgever onvoldoende vernieuwing. Een andere reden voor het terugschroeven van het aantal restaurants is de conclusie dat er weinig correlatie is tussen het cliënteel dat restaurants in België aandoet en degene die restaurants in het Groothertogdom Luxemburg bezoeken. Voor die reden verdwijnt het Groothertogdom Luxemburg uit de uitgave 2008. Een andere nieuwigheid is de quotering op 10 en niet meer op 100. De gids telt nu 336 pagina’s, en 732 restaurants. Alle restaurants worden voorgesteld in twee talen, Nederlands en Frans. De nieuwe Henry Lemaire Gids 2008, met zijn nieuw formaat en nieuwe presentatie is te koop in de betere boekhandels voor de prijs van 12 euro. Met fierheid beweert de uitgever dat alle restaurants, die in de Henry Lemaire Gids 2008 zijn opgenomen, ook wel degelijk zijn bezocht. De uitgever bevestigt – en dit zonder polemiek – dat er geen restaurants werden gequoteerd die zijn deuren nog niet heeft geopend… of die té nieuw zijn in het Belgisch gastronomisch landschap. De objectiviteit van de Lemaire heeft volgens de uitgever geen prijs. Wij ontdekten nochtans enkele schoonheidsfoutjes, sommige restaurants die maanden geleden hun deuren sloten en volledig getransformeerd werden in een aan de horeca totaal vreemde exploitatie, krijgen in de editie 2008, merkwaardig hoge cijfers. In de Henry Lemaire Gids 2008, staan 22 restaurants op het hoogste schavot. Zij streven naar perfectie en de grootste voldoening van de klant, dit met sterk uiteenlopende decors, variërend van zeer luxueus, over romantisch tot gewoon aangenaam. De toppers 2008 met 9.5/10 zijn, alfabetisch gerangschikt, Arenberg - Heverlee, Auberge du Moulin Hideux-Noirefontaine, De Barrier – Houthalen, La Bergerie- Lives-sur-Meuse, Bon-Bon – Ukkel, Le Chalet de la Forêt – Ukkel, Château du Mylord – Ellezelles, Clos St-Denis – Kortessem, Comme chez Soi – Brussel, L’Ecailler du Palais Royal – Brussel, Hof van Cleve – Kruishoutem, De Karmeliet-Brugge, Maison Lemonnier - Lavaux-Sainte-Anne, ’t Molentje – Zeebrugge, ‘t Oud Konijntje – Waregem, The Paddock – Keerbergen, Le Prieuré Saint-Géry –Beaumont, Sea Grill – Brussel, Slagmolen – Opglabbeek, Spud’s – Etterbeek, La Truffe Noire – Elsene en La Villa Lorraine – Brussel. De Henry Lemaire Gids 2008 bevestigt eens te meer onze Belgische traditie dat de culinaire commentaren met het nodige korreltje zout moet worden genuttigd.